Underhållstekniker

Utbildningsperiod

1 September 2025–Juni 2027

Yh-poäng

420

Ansökningsperiod

Studietakt

Heltid, distans

Studieort

Södertälje, Campus Telge

Bli en eftertraktad underhållstekniker - Forma din framtid med vår distansutbildning!

Öppen för sen anmälan!

Är du intresserad av teknik och problemlösning? Vill du ha ett jobb där efterfrågan är enorm? Då är vår distansutbildning till underhållstekniker perfekt för dig!

Som underhållstekniker minskar du risken för driftstopp inom industrin genom att se till att maskiner fungerar som de ska och att förebygga att fel uppstår. Underhållsteknikern utför förebyggande och avhjälpande underhåll på industrimaskiner och mekanisk utrustning i till exempel tillverkningsindustrin. Det kan innebära att utföra tekniskt arbete för att minska risken för driftstopp eller att felsöka och reparera maskiner.

Heltidsstudier på distans – med obligatoriska platsträffar

Utöver den digitala delen av utbildningen ingår nio obligatoriska närträffar (N) som hålls i Campus Telges lokaler i Södertälje. Närträffarna är obligatoriska och innehåller praktiska moment inom följande kurser: Mekanik, Elteknik och hållbar&effektiv energianvändning, Felsökning, diagnostik och mätning, Automation och styr och reglerteknik.

Datumen för de obligatoriska närträffarna (N)är följande:

Höstterminen 2025

N1 v36: 1- 5 september

N2 v39: 22-24 september

N3 v43: 20–22 oktober

Vårterminen 2026

N4: v10: 2–4 mars

N5 v15: 7–9 april

Höstterminen 2026

N6 v40: 28-30 september

N7 v43: 19-21 oktober

N8 v45: 2-4 november

N9 v50: 7-9: december

LIA- Lärande i arbete nära dig

LIA (Lärande i arbete) är kurser där du får använda dina teoretiska kunskaper i praktiken på plats på ett företag och utvecklas i yrkesrollen under handledning av yrkeskunniga personer. I utbildningen ingår det två sådana perioder av lärande i arbete. Eftersom arbetsgivarna uppskattar att man som studerande tar eget initiativ, förbereds du under utbildningen för att själv kontakta arbetsgivare och ansöka om en LIA plats med god framförhållning. Vi erbjuder platser som du kontaktar och ger dig stöd och följer upp hur det går.

Observera! För att kunna praktisera kräver många företag ett utdrag ur belastningsregistret och genomför drogtester.

Observera även att LIA-perioden inte kan genomföras på distans. Under LIA förväntas du vara fysiskt närvarande på din LIA-plats och arbeta enligt företagets ordinarie arbetstider – vanligtvis heltid, det vill säga 40 timmar per vecka.

Syftet med LIA är att ge dig en realistisk bild av yrkesrollen, skapa viktiga branschkontakter och ge förutsättningar för framtida anställning. Det är därför viktigt att du deltar fullt ut och följer de rutiner och tider som gäller på arbetsplatsen.

LIA perioderna är följande

Vårterminen 2026:     LIA1,  v 16-22
Vårterminen 2027:     LIA2, v 13-23

En stor fördel med distansutbildningen är att du kan söka efter LIA-platser nära din bostadsort.

Kurslitteratur

Viss kurslitteratur kommer krävas i form av läroböcker. Du ska därför vara beredd på att du kommer behöva köpa eller på annat sätt införskaffa kursböcker. Ta med detta i beräkningen när du söker in till detta program.

Ansvar

Studierna är på eftergymnasial nivå. Därför kräver denna utbildning ett positivt förhållningssätt till att studera, ett stort eget ansvar för de egna studierna och en förståelse för att deltagande i undervisningen är avgörande för att ta sig igenom programmet.

Efter utbildningen kan du arbeta som

  • Driftstekniker
  • Driftsäkerhetstekniker
  • Mekatroniker
  • Servicetekniker
  • Underhållsingenjör
  • Underhållstekniker

 

YH Flex – En snabbare och mer flexibel väg till examen

Har du redan vissa yrkeskunskaper som
motsvarar delar av yrkeshögskoleprogrammet?
Då kan du på söka YH Flex på Campus Telge.

YH Flex genomförs i två steg:

  • En kartläggning och bedömning av din reella kompetens, för att se vilka delar i utbildningen du kan tillgodoräkna dig.
  • En individuellt anpassad komplettering där du studerar de delar av programmet du behöver för att nå utbildningens mål och få en examen.

Att tänka på:

  • Du som söker en flex-plats hamnar i en annan kvot än övriga sökande. Statistiskt ger det dig lägre konkurrens, och därmed större möjlighet att bli antagen.
  • Du får samma examen som övriga YH-studerande, men studerar färre kurser. Det kan innebära att du får perioder utan studier, där du tex har tid att jobba. Det kan även innebära att du blir klar med utbildningen på kortare tid än övriga studerande – det beror på vilka kompetenserna är du besitter sedan tidigare.
  • Observera att studiestöd från CSN betalas ut för de perioder du studerar kurser, men har du en period på tex två månader utan studier, är du inte berättigad till CSN-stöd dessa månader.

Hur söker du en YH-Flex plats?
Gå till den utbildning på CampusTelge.se som du ska söka. Tryck på gula knappen ”Ansök”
Vårt antagningssystem, YH-Antagning.se, har ingen dedikerad plats för att söka YH Flex.
Men under rubriken ”övrigt” kan du, förutom att ladda upp arbetsintyg även ladda upp ett dokument (valfritt format – gärna PDF, men även wordfil går bra.) Där skriver du
”Jag söker en YH-Flex-plats.”
Om du vill kan du även motivera, tex att du läst kurser som du tror motsvarar vissa kurser i underhållstekniker-utbildningen, eller att du har yrkeserfarenhet som motsvarar kursinnehåll. Vi kommer att validera dina meriter utifrån bifogade betyg och arbetsintyg, så se till att dessa bifogas din ansökan.

Har du frågor kring YH Flex? Kontakta då utbildningsledaren längst ner på denna sida.
                             

 

Astra Zeneca - logotyp         

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Monica Cotal

Utbildningsledare Underhållstekniker, Produktionstekniker
Tel: 08-523 013 10
E-post

Yolia Maleel

Utbildningsadministratör , Antagning
Tel: 08-523 048 68
E-post

Facebook Twitter Linkedin

Sidan uppdaterad: 26 juni, 2025