Underhållstekniker
Utbildningsperiod
HT 2024–VT 2026
Yh-poäng
400
Ansökningsperiod
2024-01-15–2024-09-12
Studietakt
Heltid
Studieort
Södertälje, Campus Telge
För dig som vill arbeta med kvalificerad teknik och praktiskt hantera både mekaniskt och elektriskt underhåll och bedriva underhållsarbete och felsökning i processtyrda anläggningar.
Kontakt
Utbildningsledare Underhållstekniker, Produktionstekniker
Tel: 08-523 013 10
E-post
Utbildningsadministratör , Antagning
Tel: 08-523 048 68
E-post
Totalt 400 poäng
Kursens syfte är att utveckla och stärka den studerandes
sociala kompetens samt ge förståelse och insikt i
kommunikationens betydelse i den kommande yrkesrollen. Det är viktigt såväl internt som extern t ex i kontakt med kunder och samarbetspartner.
Kursen syftar till att ge de studerande fördjupade kunskaper kring hälsa och säkerhet för att kunna bedriva säkert underhållsarbete. Kursen ger kunskap om arbetsmiljö såväl fysiskt, psykiskt och socialt perspektiv, som ur individ-, företags-/organisations- och samhällsperspektiv. Inom allt underhållsarbete är kompetens inom arbetsmiljö och arbetsrätt viktiga förutsättningar, både för planering och för genomförande.
Kursens syfte är att ge de studerande teoretisk och praktisk kompetens inom automation och styr- och reglerteknik. De studerande utvecklar sina kunskaper i att planera och utföra arbete på automatiserade system med hjälp av systemdokumentation.
Kursens ska ge förståelse för säkerhetsföreskrifter och
störningar i ledningssystem, samt kännedom om elinstallation.
Den ska ge kunskaper inom elteknik och elektronik, och har en viktig laborativ del. Den behandlar även bl.a. växelström, likström, sensorer, reläteknik och elektronik, samt ger grundläggande förståelse för olika kraftdistributionssystem.
Kursens syfte är att utifrån förvärvade kunskaper, färdigheter och kompetenser utarbeta ett examensarbete i form av ett avgränsat projekt inom branschen. De studerande ska ha kunskaper och färdigheter i metoder och arbetssätt som krävs
för att kunna utveckla och presentera ett examensarbete samt självständigt lösa problem, dvs. att definiera problem, söka och strukturera information samt presentera och analysera resultat för att utveckla förslag till lösning/förändring.
Syftet med kursen är att de studerande ska kunna felsöka och nå en bredare förståelse för flöden och system. De studerande ska ha en fördjupad kompetens att använda olika mätinstrument som används vid felsökning och uppkomna fel, samt färdighet i användning av vanligt förekommande apparatur.
Kursen syftar till att de studerande ska ha en gemensam
plattform och aktuell kunskapsöversikt.Kursen ska även ge introducerande kunskap om underhållsteknikens mål och inriktning, roller och ansvarsförhållanden.
Syftet med kursen är att ge de studerande en generell
förståelse för de digitala systemens betydelse för att kunna bedriva underhåll. Den ska även ge en djupare kunskap att kunna läsa och tolka underlag vilka idag oftast är digitala.
Dessutom kommer kursen att ge kunskaper inom
programmering som är nödvändiga för yrkesrollen.
Kursens mål är att ge de studerande kunskaper om hur IT system fungerar och används för fjärrstyrning och övervakning och rapportering av produktionsanläggningar, samt hur man använder digitala ritningsprogram.
Kursen kommer att ge kunskaper om kvalitets- och
verksamhetsutveckling och hur underhållstekniken kan bidra till detta och grundläggande kunskaper om underhållets inverkan på produktkvaliteten.
De studerande ska i sin yrkesroll kunna
bedriva aktivt kvalitetsarbetet. Under kursen behandlas även underhållets roll för att uppnå företagets mål mot en hållbar utveckling.
Kursen syftar till att ge de studerande fördjupade kunskaper kring det dagliga arbetet som underhållstekniker. De får pröva sina förvärvade skolkunskaper och färdigheter, vilket stärker de studerande. Det ger också ett kvitto på att deras kunskaper, färdigheter och kompetenser stämmer med vad arbetslivet efterfrågar.
Syftet med kursen är att säkerställa att den studerande
utvecklar de kompetenser och färdigheter som kommer att behövas i det framtida yrkeslivet.
LIA-perioden syftar till att ytterligare fördjupa de studerandes kunskap om yrkesrollen
och ge ökad arbetsmarknadsorientering samt möjlighet för de studerande att knyta fler viktiga kontakter på arbetsmarknaden.
Kursen syftar till att ge de studerande kunskaper i matematik för tekniker såsom geometri och trigonometri inom underhållsteknik och automation. Teknisk analys och statistik, diagram samt kunna använda formler i kalkylprogram.
Kursen ska ge en överblick över de områden inom fysiken som är relevanta för underhåll av tekniska system. De studerande lär sig använda de matematiska verktyg som krävs för fortsatta studier och i rollen som underhållstekniker.
Kursen syftar till att ge de studerande teoretisk och praktisk kompetens inom mekaniskt underhåll. De studerande får specialiserade kunskaper inom mekanik, pneumatik, hydraulik och materiallära. De studerande skall även hantera förekommande skärdata, toleranser/passningar, grundläggande ritningsläsning, bearbeta enklare detaljer i svarvning och fräsning samt grundläggande svetsning.
Kursens syfte är de studerande ska ha en förmåga att
självständigt planera underhåll för att uppnå effektivitet och driftsäkerhet. Kursen ska ge en inblick i att upprätta och ha förståelse för vikten av rätt dokumentation och använda rätt terminologi.
Syftet med kursen är att förstå sambanden mellan
underhållsteknik och ekonomi, t.ex. hur underhållets upplägg påverkar ett företags ekonomiska resultat. Kursen ger kunskaper för att kunna medverka vid upphandling och nyanskaffning, genom att bistå vid framtagning av tekniska specifikationer, funktionskrav, offerter och kalkyler.
Förkunskapskrav
Behörig till Yrkeshögskolan är den som uppfyller något av följande krav:
- Har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
- Har ett slutbetyg som uppfyller behörighetskraven enligt då gällande regler.
- Har äldre svenska betyg, eller annan svensk utbildning, exempelvis folkhögskola som uppfyller kraven ovan.
- Har utländsk gymnasieutbildning som motsvarar kraven i punkt 1–3.
- Har andra erfarenheter från t.ex. arbetsliv och utbildning som kan motsvara kraven ovan.
Observera att i grundläggande behörighet till yrkeshögskolan ingår följande krav
Godkända betyg i i någon av kurserna:
- Svenska 1
- Svenska A
- Svenska 1 som andraspråk
- Svenska A som andraspråk
eller motsvarande kunskaper.
Godkänt betyg i någon av kurserna:
- Engelska 5
- Engelska A
eller motsvarande kunskaper.
Godkänt betyg i någon av kurserna:
- Matematik 1
- Matematik A
eller motsvarande kunskaper.
Mer information om behörighet finns på www.yrkeshogskolan.se
Undantag från behörighetsregler
För den som inte uppfyller ett eller flera av behörighetskraven kan det finnas möjlighet att antas enligt den så kallade 20% regeln, paragraf 4§ i förordningen(2009:130) om yrkeshögskolan. Det vill säga 20% av sökande kan antas till en yrkeshögskoleutbildning trots att de inte uppfyller de formella behörighetskraven. Men då krävs att man har relevant yrkeserfarenhet som kan styrkas. Därför är det viktigt att man i sin ansökan bifogar dokument med en kort beskrivning av vilka arbetsuppgifter som har utförts på arbetsplatsen och arbetsgivarintyg som styrker relevanta arbetslivserfarenhet.
Ansök senast 2024-09-12
Samtliga betygsdokument, tjänstgöringsintyg och övriga meriter bifogas i webbansökan.
Vi tar ej emot papperskopior per post, utan hänvisar till bifoga dokumentfunktionen i ansökan. Skulle du av någon anledning inte ha möjlighet att göra det får du kontakta oss på Campus Telge.
Vi har ej åtkomst till betygsdatabasen som www.antagning.se använder. Vi godkänner inte heller utskrifter av betyg därifrån, utan det måste vara en inskannad betygskopia som är underskriven av en rektor eller annan ansvarig person.
Antagningsprov
Urval
Vid eventuell urvalssituation ges urvalspoäng på följande grunder:
- Betyg
- Särskilt prov
Första steget vid urval är att meritvärdera betyg från gymnasiekurser samt yrkeserfarenhet som ger den sökande bättre förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
BETYG
Ett betygsmedelvärde från gymnasieskolan räknas ut och läggs till dina urvalspoäng.
SÄRSKILT PROV DEN 27 MAJ 2024
Om du är behörig och det blir aktuellt med ett särskilt prov så får du en kallelse till detta via antagningssystemet.
Urvalspoäng ges baserat på provresultat inom följande områden:
- Logik, matematik och problemlösning
- Läsförståelse inom teknik
- Kommunikativ förmåga
Det sammanlagda resultatet delas på 2 och läggs till urvalspoängen.
Maximalt kan 30 urvalspoäng delas ut.
Sökande rangordnas efter urvalspoäng. De sökande som inte antas direkt till programmet hamnar på en reservlista. Om sökande tackar nej till sin plats får den som ligger först på reservplats ett erbjudande om plats via mejl.