Yrkeshögskolan i Södertälje/Campus Telge, tillsammans med Skillebyholms trädgårdsutbildningar, Järna, erbjuder yrkeshögskoleutbildningen Trädgårdsmästare, ekologi och entreprenörskap med start i mars 2025
Trädgårdsmästare, ekologi och entreprenörskap
Är du intresserad av arbete som trädgårdsmästare? Vill du kombinera kvalificerat trädgårdsarbete med kunskaper i ekologi och entreprenörskap? Då är denna Yh-utbildningen något för dig! Arbetsmarknaden för trädgårdsmästare är god då det råder brist på kompetens inom området.
Om utbildningen
Trädgårdsmästare, ekologi och entreprenörskap är en unik trädgårdsmästarutbildning, där vi kompletterar den traditionella hantverkskunskapen hos trädgårdsmästaren med ekologi och entreprenörskap. Detta ger våra trädgårdsmästare en spetskompetens som är hett efterfrågad på arbetsmarknaden, bl.a. till följd av starkt ökad konsumtion av ekologiska produkter och tjänster.
Utbildningen är förlagd på natursköna Skillebyholm, Järna. I direkt anslutning till undervisningssalarna ligger gårdens park och odlingar, med bl.a. grönsaksodlingar på friland och i växthus, örtagård, blomsterodlingar, plantförsäljning och gårdsbutik. I denna miljö kombineras teori och praktik på ett naturligt sätt och ger studenterna förutsättningar att lyckas i sin framtida yrkesroll. På skolans område finns också studentrum som de studerande kan hyra.
Cirka en fjärdedel av utbildningen utgörs av Lärande i arbete (LIA) då de teoretiska kunskaperna förankras praktiskt i en verklig miljö på framgångsrika trädgårds och växtföretag. LIA kan göras på företag över hela Sverige, även företag utomlands, men företaget och schemat måste godkännas av ansvariga för utbildningen.
När du är klar med din utbildning har du bl.a. goda kunskaper i själva hantverket, om växtmaterial (frukt, grönsaker, prydnadsväxter etc.) samt i planering och organisering av trädgårdar och trädgårdsarbete. Du har också goda kunskaper om odling med hög kvalitet och med samtidig omsorg för människa och miljö. Du kommer att få kunskaper om utveckling av ekologiskt hållbara varor och tjänster samt hur idéer kan utvecklas till ett bärkraftigt och långsiktigt företagande.
Kontakt
Totalt 400 poäng
Entreprenörskap och ledning → 40 p
Utveckla din egen affärsidé genom innovativt och entreprenöriellt tänkande. Kursen ger dig redskapen för att verka som entreprenör och/eller intraprenör i trädgårdsbranschen samt utveckla förståelsen för hållbart företagande, arbetsledning och entreprenörskap inom trädgård och odling.
Examensarbete → 30 p
Planera, genomför och sammanställ projekt relaterat till trädgård eller odling. Val av problemområde sker i samråd med kursansvarig. Examensarbetet dokumenterar att kunskaper och färdigheter motsvarande utbildningens innehåll kan användas individuellt och kreativt i ett konkret sammanhang.
Hållbar växtproduktion 1 → 55 p
Utveckla ditt trädgårdshantverk och få kunskap om ekologisk och biodynamisk odling baserad på aktuell forskning från bl.a SLU, Beras International och Biodynamiska forskningsinstitutet. Kursen ger dig ett självständigt reflekterande över odlingssystem och deras respektive för- och nackdelar för livsmedelskvalitet, människa, djur och natur.
Hållbar växtproduktion 2 → 55 p
Kursen ger dig kunskap om yrkesmässig ekologisk och biodynamisk produktion av frukt och grönt på friland och i växthus, färdighet i yrkesutövandet samt kompetens att driva egen produktion av nyttoväxter. Flera av kursens moment övas praktiskt så den studerande uppnår färdighet och säkerhet i odling.
LIA 1 → 5 p
Arbetsplatsbesök och studiebesök på trädgårdsföretag och grossister för arbetsmarknadsorientering av trädgårdsbranschen.
LIA 2 → 25 p
Kunskaper och färdigheter provas i skarpt läge, vilket stärker den studerande och ger möjlighet att identifiera viktiga utvecklingsområden. Kan genomföras i Sverige eller utomlands.
LIA 3 → 40 p
Fördjupa dina kunskaper och din inriktning från LIA 2 eller välj en ny inriktning inom trädgårdsbranschen. Lär dig mer om hur trädgårdsmästaren leder och strukturerar det dagliga arbetet. Kan genomföras i Sverige eller utomlands.
Trädgårdsskötsel, anläggning och underhåll → 55 p
Anläggning och skötsel av trädgårdar och odlingar, beskärning av buskar och träd. Upprättande av skötselplan för effektiv skötsel samt förståelse för trädgårdens estetiska värden vid planering och utformning av trädgårdens rum.
Växtkännedom och tillämpning → 55 p
Växtrikets indelning och systematik samt kulturväxter. Krav på växtplats, skötsel, användningsområden, växtskydd samt vilka kvalitetskrav på växtmaterial som gäller vid handel av växter.
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet
Behörig till Yrkeshögskolan är den som uppfyller något av följande krav:
- har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- har ett slutbetyg som uppfyller behörighetskraven enligt då gällande regler
- har äldre svenska betyg, eller annan svensk utbildning, exempelvis folkhögskola som uppfyller kraven ovan.
- har utländsk gymnasieutbildning som motsvarar kraven i punkt 1-3
- har andra erfarenheter ifrån exempelvis arbetslivet och utbildning som kan motsvara kraven ovan.
Observera att i grundläggande behörighet till yrkeshögskolan ingår godkända betyg i någon av kurserna i Svenska 1/Svenska A/Svenska 1 som andraspråk/Svenska A som andraspråk, eller motsvarande kunskaper. Godkänt betyg i någon av kurserna Engelska 5/Engelska A, eller motsvarande kunskaper. Godkänt betyg i någon av kurserna Matematik 1/Matematik A eller motsvarande kunskaper.
Mer information om behörighet finns på www.yrkeshogskolan.se
Särskild behörighet
Följande särskilda behörigheter behöver också vara uppfyllda för att läsa utbildningen ”Trädgårdsmästare, ekologi och entreprenörskap”:
Antingen lägst betyget godkänd (E/G/3) i följande kurser:
- Trädgårdsmaskiner, 100p
- Marken och växternas biologi, 100p
- Växtkunskap 1, 100p
eller kunskaper som motsvarar innehållet i dessa kurser.
Eller godkänt i följande kurser:
- Kretslopp och Mikrobiologi
- Växt och djurliv
- Basmaskin körning
eller kunskaper som motsvarar innehållet i dessa kurser.
Du ska utöver ovanstående behörigheter även uppfylla följande krav på arbetslivserfarenhet:
- 6 månaders arbetslivserfarenhet på heltid eller motsvarande på deltid i vilket arbete som helst.
Undantag från behörighetsregler
För den som inte uppfyller ett eller flera av behörighetskraven kan det finnas möjlighet att göra avsteg från dessa enligt den så kallade 20% regeln, paragraf 4§ i förordningen(2009:130) om yrkeshögskolan. Det vill säga högst 20% kan antas till en yrkeshögskoleutbildning trots att de inte uppfyller behörighetskraven. Möjligheten att bli antagen är då mindre än om en sökande uppfyller behörighetskraven. Ansöker du enligt 20% regeln är det viktigt att du informerar oss om det innan du ansöker så att vi kan handlägga din ansökan på ett korrekt vis.
Preparandutbildning
Vi kommer att erbjuda en preparandutbildning som riktar sig till dig som inte uppnår formell behörighet gällande trädgårdskurserna. Information om preparandutbildningen och anmälan finns hos utbildningsanordnaren på http://www.skillebyholm.com/
Om det är fler behöriga sökande än antalet utbildningsplatser genomförs ett urval. Alla som är förklarade behöriga deltar i urvalsprocessen.
Urvalsprocessen kan ge max 14 meritpoäng.
Observera att datum för urvalsprov är planerat till den 5 november 2024 så boka gärna in den dagen redan nu. Om det blir aktuellt med urvalsprov kommer du att efter den 19 oktober få en kallelse till urvalsprovet.
Urvalsprovet, som äger rum på Skillebyholm, kan ge max 6 meritpoäng det är därför viktigt att du deltar det datum som planerats för urvalsprovet.
Bedömningen i hela urvalsprocessen fokuserar på din potential att utveckla din kompetens under utbildningen.
Meritpoäng erhålls i urvalsprocessen enligt följande:
- Utbildning
- Gymnasieexamen från Naturbruksprogrammet trädgård eller annan trädgårdsutbildning – 1 poäng
- Gymnasieexamen Naturbruksprogrammet övrig inriktning eller annan utbildning inom gröna sektorn – 0,5 poäng
- Särskilt prov
Trädgårdsprov – max 3 poäng
Intervju – max 3 poäng
- Relevant yrkeserfarenhet
Dokumenterad yrkeserfarenhet från branschen
13 – 24 månader – 2 poäng
25 – 59 månader – 3 poäng
60 mån eller mer – 4 poäng
Dokumenterad yrkeserfarenhet arbets- eller projektledning
6 – 12 månader – 1 poäng
13 – 24 månader – 2 poäng
25 månader eller mer – 3 poäng
Utbildningens ledningsgrupp ansvarar för urvalet av behöriga och deltar vid urvalsprovet.
Alla behöriga rangordnas enligt sammanlagd meritpoäng. Vid samma meritpoäng väger provet tyngst. Ledningsgruppen fattar beslut om vilka som antas, samt om reservantagning. Beslutet går ej att överklaga.
Provet dokumenteras och sammanställs för att sedan arkiveras med övrig dokumentation. Antagningen sker sedan i fallande ordning. Alla sökande som deltagit i urvalsprocessen meddelas via e-post om de är antagna eller om de är aktuella för reservantagning i ett senare skede. Antagna sökande har 1 – 2 veckor på sig att tacka ja eller nej till sin plats. Därefter påbörjas reservantagningen.
Länken ovanför går till vårt antagningssystem, där du skickar in din ansökan. Kom ihåg att ladda upp alla relevanta dokument.
OBS! Om du läst preparandutbildningen ska du bifoga bevis på detta till din ansökan!
Ansökan öppnar 2024-06-10
Ansökan stänger 2024-10-06
Samtliga betygsdokument, tjänstgöringsintyg och övriga meriter bifogas i webbansökan senast sista datum för ansökan.
Vi tar ej emot papperskopior per post, utan hänvisar till bifoga dokumentfunktionen i ansökan. Skulle du av någon anledning inte ha möjlighet att göra det får du kontakta oss på Campus Telge.
Vi har ej åtkomst till betygsdatabasen som www.antagning.se använder och godkänner inte utskrifter av betyg därifrån. Du måste skicka en inskannad betygskopia som är underskriven av en rektor eller annan ansvarig person.
Antagningsprov
Alla behöriga sökande kallas till ett obligatoriskt antagningsprov som består av en intervjudel och ett praktiskt moment. Provet äger rum på Skillebyholm nere i Järna och pågår under hela dagen för alla kallade. Mer information kommer att skickas ut till berörda.
Urvalsprov 2024-11-05