Hösten 2024 startar en ny omgång av programmet Säkerhetsingenjör på Campus Telge.
En snabb väg till en ny karriär i den mycket spännande säkerhetsbranschen.
Utbildningsprogrammet startar med en introduktionsperiod som är inriktad på att du ska börja din resa mot en ny yrkesroll. Jobb och karriär är sedan något som är i fokus under hela din tid hos oss. Du får en teknisk grundutbildning inom el- och larmteknik som du sedan bygger på med kurser inom olika ämnen som kriminologi, projektering och IT-säkerhet.
Du får kunskap om säkerhetsteknik ur ett helhetsperspektiv och kringliggande faktorer som påverkar förutsättningar och funktionalitet. Du får lära dig om avancerade funktioner hos lås, larm, säkerhetssystem, styrsystem och övervakningssystem.
I utbildningen får du även utveckla dig inom kommunikation, kundbemötande och försäljning så att du kan presentera nya produkter och varor. Du får även färdigheter att självständigt analysera och lösa problem och att samordna och leda andra i detta arbete.
Delar av utbildningen är förlagd ute i arbetslivet genom kurserna Lärande i Arbete. Här får du praktisk erfarenhet av branschen och din framtida yrkesroll.
En bredare utbildning som leder till rätt kompetens för framtidens utmaningar
En ledningsgrupp bestående av engagerade branschrepresentanter har gemensamt tagit fram utbildningens innehåll för att motsvara deras önskemål om vad de ser som nyckelkompetenser i yrkesrollen. De ansvarar också för att utveckla, uppdatera och kvalitetssäkra detta innehåll för att ge dig en unik utbildning som ger mycket eftertraktade kompetenser i branschen.
Utbildning som leder till jobb
Genom vår utbildning har 80% av de studerande som fullgjort utbildningen fått ett jobb i säkerhetsbranschen redan innan examen. Våra studerande jobbar nu som bland annat:
- Säkerhetsingenjörer
- Säkerhetskoordinatorer
- Säkerhetsprojektörer
- Kvalificerade säkerhetstekniker
- Säkerhetsanalytiker
Hur ser studierna ut?
Utbildningen består till stora delar av föreläsningar, laborationer och lektioner på plats med våra mycket duktiga lärare och experter inom respektive område. Via vår lärplattform studerar du sedan på egen hand eller arbetar tillsammans med andra studerande i mindre grupper för att lösa större eller mindre uppgifter. Det är heltidsstudier och du förväntas lägga ner tid motsvarande heltid på dina studier.
I samarbete med
Axlås Solidlås
BIAB Larm
Stanley Security
Certego
Säkerhetsbranschen
Bravida
Projektengagemang
Kontakt
Totalt 350 poäng
Introduktion till lås och larm → 10 p
En introduktion till säkerhetsområdet med anknytning till både privat och offentlig sektor som bygger vidare på de studerandes förkunskaper.
Praktisk ellära och säkerhetsteknik → 30 p
Kursen syftar till att de studerande ska få kunskaper om ellära,
elinstallationer och elsäkerhet samt om säkerhetstekniska
installationer i praktiken. Kursen ger kunskaper om och
färdigheter i att använda verktyg, instrument och
installationstekniker för olika säkerhetsprodukter.
Säkerhetskunskap - teknik och system → 50 p
Kursen ger kunskaper om säkerhetsteknik och kompetens i hur den kan användas för att skapa trygghet och tillgänglighet. Kursen ger dig även kunskap om säkerhetssystem ur ett helhetsperspektiv för att du efter utbildningen självständigt ska kunna planera installationer av säkerhetssystem i större projekt.
Säkerhet, trygghet, tillgänglighet och integritet → 20 p
Du lär dig förstå skillnaden mellan säkerhet och upplevd trygghet. Under kursen kommer olika trygghetsskapande åtgärder diskuteras och hur dessa kan påverka olika individers upplevelser. Du får en grundläggande förståelse för kriminologi.
Styrning och administration i säkerhetsbranschen → 30 p
Du får under kursen färdigheter att kunna arbeta med att ta fram underlag för att företaget ska få nya lönsamma affärer. Du kommer även kunna implementera kunskaper om lagar och regler för verksamheten.
LIA 1 → 20 p
Under LIA 1 får du pröva sina förvärvade skolkunskaper och färdigheter. Kursen ger också ett kvitto på att dina kunskaper, färdigheter och kompetenser stämmer med vad arbetslivet efterfrågar.
Ledning, projekt, samverkan och analys → 25 p
Kursen ger dig kompetens att agera som en självständig problemlösare men även att leda och samordna andra. Det handlar om att kunna analysera ett säkerhetsproblem, planera hur det ska lösas samt samordna eller leda andra som ska medverka.
IT inom säkerhetsområdet → 30 p
Kursen ger dig nödvändig kunskap om utvärdering, installation, konfiguration och administration av både enkla och mer avancerade system i såväl egna slutna system som i verksamhetsgemensamma nätverkslösningar.
Säkerhetsskydd → 20 p
Kursen behandlar hur man genom förebyggande arbete kan skydda säkerhetskänslig verksamhet hos myndigheter och företag mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott som kan hota verksamheten.
Försäljning, kommunikation och service → 20 p
Kursens syfte är att ge förståelse för vad ett kundorienterat och målinriktat
försäljningsarbete av varor och tjänster inom säkerhet är, så att de
studerande har färdigheten att erbjuda kunder en bra lösning på deras
problem. Den ska utveckla studentens förmåga att presentera nya tjänster
och varor samtidigt som de ska finna den bästa lösningen för kunden.
LIA 2 → 40 p
LIA-period 2 syftar till att ytterligare fördjupa dina kunskaper om yrkesrollen och ge ökad arbetsmarknadsorientering samt möjlighet att knyta fler viktiga kontakter på arbetsmarknaden.
CAD för säkerhetsingenjörer → 30 p
Denna kurs ger nödvändiga kunskaper i CAD för att kunna
hantera verktyg för datorstödd konstruktion i yrkesrollen. Målet
med kursen är att den studerande ska kunna ta fram och
arbeta med installationsritningar för olika säkerhetslösningar i
CAD-programvaror.
Examensarbete → 30 p
Du ska under kursen utveckla sin förmågan att planera,
genomföra och sammanställa ett större egen studie/projekt relaterat till
säkerhetssystem. Den syftar till att stärka studentens kunskap om muntliga
och skriftliga kunskaper och färdigheter som de behöver använda sig av i
sin framtida yrkesroll. Det ska ge kompetensen att i framtiden kunna
kommunicera såväl internt som externt, men också kompetens att värdera
källor samt ta emot och ge kritik.
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet till yrkeshögskolan kräver att du uppfyller något av nedanstående:
- har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- har ett slutbetyg som uppfyller behörighetskraven enligt då gällande regler
- har äldre svenska betyg, eller annan svensk utbildning, exempelvis folkhögskola som uppfyller kraven ovan
- har utländsk gymnasieutbildning som motsvarar kraven i punkt 1-3
- har andra erfarenheter ifrån exempelvis arbetslivet och utbildning som kan motsvara kraven ovan
Mer information om behörighet finns på www.yrkeshogskolan.se
Observera att i grundläggande behörighet till yrkeshögskolan ingår godkända betyg i någon av kurserna Svenska 1/Svenska A/Svenska 1 som andra språk/Svenska A som andraspråk eller motsvarande kunskaper och Engelska 5/Engelska A eller motsvarande kunskaper.
Undantag från behörighetsregler
För den som inte uppfyller ett eller flera av behörighetskraven kan det finnas möjlighet att göra avsteg från dessa enligt den så kallade 20% regeln, paragraf 4§ i förordningen(2009:130) om yrkeshögskolan. Det vill säga högst 20% kan antas till en yrkeshögskoleutbildning trots att de inte uppfyller behörighetskraven.
Möjligheten att bli antagen är då mindre än om du uppfyller behörighetskraven. Ansöker du enligt 20% regeln är det viktigt att du informerar oss om det innan du ansöker så att vi kan handlägga din ansökan på ett korrekt vis. Det kan till exempel handla om brist på arbetslivserfarenhet eller avsaknad av kunskaper från gymnasiekurser som ingår i den särskilda behörigheten,
Observera! För att kunna praktisera på vissa företag i branschen och för att kunna jobba som säkerhetsingenjör efter avslutad utbildning kan det vara nödvändigt att ha körkort och svenskt medborgarskap, samt visa upp ett utdrag ur belastningsregistret.
Samtliga betygsdokument, tjänstgöringsintyg och övriga meriter bifogas i webbansökan senast sista dagen på ansökningsperioden.
Vi tar ej emot papperskopior per post, utan hänvisar till bifoga-dokumentfunktionen i ansökansportalen. Skulle du av någon anledning inte ha möjlighet att göra det får du kontakta oss på Campus Telge.
Vi har ej åtkomst till betygsdatabasen som www.antagning.se använder. Vi godkänner inte heller skärmdumpar därifrån, utan det måste vara en inskannad betygskopia som är underskriven av en rektor eller annan ansvarig person.
Antagningsprov
Urval
Vid eventuell urvalssituation ges urvalspoäng på följande grunder:
- Betyg
- Särskilt prov
Första steget vid urval är att meritvärdera betyg från gymnasiekurser samt yrkeserfarenhet som ger den sökande bättre förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Betyg
Betygsvärden från gymnasieskolan räknas ut och läggs till dina urvalspoäng. Du får meritpoäng för betyg i:
- Svenska
- Engelska
- Matematik
- Larm-, övervaknings- och säkerhetssystem
Särskilt prov den 2 juli 2024
Om du är behörig och det blir aktuellt med ett särskilt prov så får du en kallelse till detta via antagningssystemet.
Urvalspoäng ges baserat på provresultat inom följande områden:
- Problemlösning
- Läsförståelse
Det sammanlagda resultatet läggs till urvalspoängen.
Sökande rangordnas efter urvalspoäng. De sökande som inte antas direkt till programmet hamnar på en reservlista. Om sökande tackar nej till sin plats får den som ligger först på reservplats ett erbjudande om plats via mejl.