

Kyl- och värmepumpstekniker
Utbildningsperiod
HT 2023–VT 2025
Yh-poäng
350
Ansökningsperiod
2023-01-16–2023-05-01
Studietakt
Heltid, 70 veckor, 4 terminer
Studieort
Södertälje, Campus Telge
Hösten 2023 startar nästa omgång av utbildningen Kyl- och värmepumpstekniker på Campus Telge
Kontakt

Utbildningsledare Säkerhetsingenjör, Kyl- och värmepumsptekniker
Tel: 08-523 062 62
E-post
Totalt 350 poäng
Syftet med kursen är att den studerande skall lära sig kommunicera, förklara och på ett affärsmässigt professionellt sätt presentera lösningar och förslag till kunder och kollegor.
Målet med kursen är att den studerande skall kunna bygga goda kundrelationer, identifiera och initiera framtida affärsmöjligheter och följa upp dem från idé till offert och genomförande.
Syftet med kursen är att de studerande ska ges nödvändiga kunskaper om IT som de ska använda i sin yrkesroll, om den digitala utveckling som påverkar branschen samt att arbeta med kylsystem för datoranläggningar t ex serverhallar. Mycket av dokumentationen av underhåll och servicearbete görs i olika för branschen utvecklade applikationer. Övervakningssystem av installationer är digitala.
Syfte är att den studerande skall lära sig relevant terminologi inom elsystem, begreppen inom el, funktion och uppbyggnad av elkopplingar, hur elkomponenterna fungerar och vad de gör i kyl- och värmepumpsystem samt den el som finns i och runt kyl- och värmepumpsaggregat, som är minimikravet för ett självständigt arbete.
Syftet är att den studerande skall lära sig att med rätt terminologi som grund kunna beräkna kyl- och värmebehov. Ha kunskap att föreslå olika energilösningar och tekniker samt följa gällande regelverk. Kursen syftar till att ge kunskaper om miljöfrågor kopplade till kyl- och värmepumpanläggningar Denna kurs syftar till att ge de studerande inblick i olika tekniker och deras påverkan på miljön och klimatet samt hur den kan arbeta mer mot ett hållbart samhälle.
Syftet med kursen är att de studerande inom ett område som har behandlats under utbildningen ska genomföra ett projektarbete innehållande idé, förstudie, planering och genomförande. De skall självständigt formulera en frågeställning inom kyl- och värmepumpsteknikområdet, planera, genomföra och redovisa ett projekt samt föreslå alternativa lösningars för- och nackdelar avseende faktorerna kvalitet, ekonomi, miljö och resurspåverkan.
Syftet med kursen är att de studerande skall tillägna sig kunskaper inom kyl- och värmeteknik och få en förståelse för området som helhet. De ska få kunskap om kyl och värmepumpsteknik, fördjupad terminologi, beräkningsunderlag samt vilka system som finns på marknaden. De ska kunna tillämpa kunskaperna samt på affärsmässiga grunder föreslå system och lösningar samt implementera dem. De ska kunna identifiera, planera, analysera och driftsätta olika värme och kylaggregat samt lösa problem inom underhåll och installation. Syftar även till kunskaper om hur ett värmesystem eller tappvattensystem är uppbyggt och vilka energibesparande åtgärder som kan göras.
Syftet med kursen är att den studerande skall tillägna sig grundläggande kunskaper inom kyl- och värmeteknik för att få en förståelse för området som helhet. Den syftar till är att introducera branschen, terminologi och yrkesrollen. De kommer att få en grundläggande genomgång av säkerhetskrav som är viktiga för övriga kurser.
Kursen syftar till att ge kunskaper om hantering av köldmedier, uppbyggnad av kylsystem och värmesystem, energitransporter samt tillhörande terminologi. Grundläggande termodynamik, enkla kyltekniska system och beräkningar
Syftet med kursen är att ge de studerande god kunskap om de lagar, föreskrifter och förordningar som gäller i Sverige och EU. Kunskap om Sveriges och EU:s gällande regelverk för personlig certifiering samt, lagstiftning och arbetsmiljöföreskrifter för köldmedier och elsäkerhet inom branschen.
LIA 1 är en praktisk tillämpning av de mer teoretiska kurserna och momenten ute på företag knutna till utbildningen. Under LIA-tiden ges möjlighet att prova nyförvärvade kunskaper och lära in nya. Målet för LIA-1 är att ge de studerande en första introduktion och orientering i de tekniska installationer inom kyl-, ventilations- och värmepumpsområdet som de kommer att möta ur ett användar-/brukarperspektiv samt en första förståelse för systemets funktion som helhet.
Syftet med kursen är att de studerande skall få erfarenhet av tillämpade arbetsuppgifter samt fördjupad förståelse för yrkesrollen. Genom att kursen redovisas med en slutredovisning, skall de studerande även lära sig dokumentera och avrapportera sitt arbete på ett korrekt och affärsmannamässigt vis. Målet är att den studerande självständigt skall kunna genomföra vanligt förekommande arbetsmoment, välja teknik, utförande och metod för att lösa kyl- och värmetekniska uppgifter. Utföra konkreta och kompletta installationer inom kyloch värmeteknik. Mäta och dokumentera resultat enligt aktuell standard. Genomföra justering av processen för effektivt resursutnyttjande.
Kursen syfte är ge kunskap om nya köldmedier och ny teknik. Hur skall man konvertera en kylanläggning för att möta de nya EU-reglerna på ekonomiskt försvarbart sätt. Rön och tekniker om hur man kan använda naturliga köldmedier och ny teknik. De får inblick i hur kolväten kan vara ett alternativ dess fördelar och risker.
Syfte är att de ska kunna leda och delta i projekt och få förståelse för ett projekts olika faser från planering till genomförande och utvärdering. Den syftar även till att ge grundläggande kunskaper om ledarskap och grupprocesser. Dessutom ska den ge insikt i frågor kring entreprenad. Det är även viktigt att de ser nyttan och hur man samverka mer med andra yrkesgrupper. Det är viktigt att kunna se helheten i projekten.
Kursens syfte är de ska ha kunskaper om systemlösning av definierade styr- och reglerproblem i kylsystem. Den syftar vidare till kännedom om funktionen hos olika styr- och reglertekniska komponenter, samt att vid systemlösning välja rätt komponenter med hänsyn till miljö, tillgänglighet, service och driftsäkerhet samt felsökning.
Syftet med kursen är att ge kunskap om grundläggande principer och förutsättningar för ventilationsteknik.
Förkunskapskrav
För att ha grundläggande behörighet till alla Yh-utbildningar krävas att du uppfyller något av dessa krav:
- Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- Du har ett slutbetyg som uppfyller behörighetskraven enligt då gällande regler
- Du har äldre svenska betyg, eller annan svensk utbildning, exempelvis folkhögskola som uppfyller kraven ovan
- Du har utländsk gymnasieutbildning som motsvarar kraven i punkt 1-3
- Du har andra erfarenheter ifrån exempelvis arbetslivet och utbildning som kan motsvara kraven ovan
Mer information om behörighet finns på www.yrkeshogskolan.se
Observera att i grundläggande behörighet till yrkeshögskolan ingår godkända betyg i någon av kurserna Svenska1/Svenska A/Svenska 1 som andra språk/Svenska A som andraspråk eller motsvarande kunskaper och Engelska 5/Engelska A eller motsvarande kunskaper.
När ni söker måste ni tänka på att bifoga alla handlingar som kan visa på att ni har förmåga att tillgodogöra er utbildningen. Det kommer att öka era chanser att både bedömas behöriga och att bli antagna.
Särskild behörighet
För att vara fullt behörig till denna utbildning krävs även att du har godkända betyg i kurserna
- Naturkunskap 1a1
- Praktisk ellära
ELLER
- Naturkunskap 1a1
- Ellära 1
Behörighetsgivande förutbildning
Om du inte har läst kurserna för att uppnå särskild behörighet och inte har erfarenheter som motsvarar dessa kan du istället söka till vår behörighetsgivande förutbildning (BFU). Du hittar den i vår ansökningsportal (klicka på fliken Ansökan -> Ansök här). Om du blir antagen till BFU har du en garanterad plats på utbildningen, förutsatt att du genomför BFU. Du påbörjar i så fall förutbildningen 5 veckor innan ordinarie utbildningsstart och får de kunskaper du behöver inom praktisk ellära och naturkunskap för att tillgodogöra dig utbildningen.
Formulär för kompetenskartläggning
Om du vill visa att du är behörig genom erfarenheter som motsvarar behörighetskraven till utbildningen kan du använda ett formulär.
Formuläret för kompetenskartläggning hittar du här.
Urval
Om det är fler sökande än antalet studieplatser vi kan erbjuda så kommer vi att göra ett urval. I detta urval rangordnas de sökande enligt vissa kriterier. Vi kommer att bedöma:
- Tidigare utbildning – betyg från kurser i gymnasiet kommer vara meriterande
- Särskilt prov – vi kommer att be er att genomföra ett särskilt prov där vi bedömer er förmåga att tillgodogöra er utbildningen
Urvalspoängen kommer antingen ge er ett erbjudande om plats eller ett erbjudande om en plats på reservlistan.
Undantag från behörighetsregler
För den som inte uppfyller ett eller flera av behörighetskraven kan det finnas möjlighet att göra avsteg från dessa enligt den så kallade 20% regeln, paragraf 4§ i förordningen(2009:130) om yrkeshögskolan. Det vill säga högst 20% kan antas till en yrkeshögskoleutbildning trots att de inte uppfyller behörighetskraven. Möjligheten att bli antagen är då mindre än om en sökande uppfyller behörighetskraven. Ansöker du enligt 20% regeln är det viktigt att du informerar oss om det innan du ansöker så att vi kan handlägga din ansökan på ett korrekt vis.
Ansök senast 2023-05-01
Ansökan är öppen!
Du ansöker i vår ansökningsportal. Där hittar du även ansökan till förutbildningen, som du kan söka till istället för ordinarie utbildning om du saknar någon av kurserna Praktisk ellära och Naturkunskap och inte heller kan uppvisa motsvarande kunskaper.
Samtliga betygsdokument, tjänstgöringsintyg och övriga meriter bifogas i webbansökan senast sista dagen på ansökningsperioden.
Vi tar ej emot papperskopior per post, utan hänvisar till bifoga-dokumentfunktionen i ansökansportalen. Skulle du av någon anledning inte ha möjlighet att göra det får du kontakta oss på Campus Telge.
Vi har ej åtkomst till betygsdatabasen som www.antagning.se använder. Vi godkänner inte heller skärmdumpar därifrån, utan det måste vara en inskannad betygskopia som är underskriven av en rektor eller annan ansvarig person.
När du fyllt i ansökan MÅSTE du bifoga dokument som styrker din behörighet.