Detta är utbildningen för dig som vill ha en ledande roll i att identifiera, analysera och utveckla verksamhetsprocesser. Din roll behövs i såväl privat som offentlig verksamhet.
Om utbildningen
Utbildningen Verksamhetsutvecklare på Campus Telge är en utbildning för dig som vill ha en ledande funktion i organisationen med ansvar för att både ta fram och kvalitetssäkra nya sätt att arbeta på. Utbildningen gör dig attraktiv på arbetsmarknaden genom att du får en bred kunskap inom ett stort antal områden. Områden som är avgörande för organisationers möjligheter att utveckla verksamheten och processer i linje med ökade krav på hållbarhet, kvalitet och samhällsnytta. Under tre terminer får du lära dig att ta rollen som verksamhets- och förändringledare och anpassa processer efter dagens och morgondagens utmaningar. Din roll behövs i såväl privat som offentlig verksamhet.
Som verksamhetsutvecklare har du ofta en ledande funktion i organisationen och ansvarar för att både ta fram och kvalitetssäkra nya sätt att arbeta på. I utbildningen lär du dig att kunna hantera både hårda och mjuka inslag i en förändringsprocess, att skapa engagemang på din arbetsplats och arbeta nära personalen. När nya initiativ behövs stöttar du organisationen med analyser av kunder, marknad och omvärld. Du kommer att kunna leda arbetet i framtagande av nya processer och att kvalitetssäkra befintliga processer och leveranser. Du har också gedigen kunskap om hur du engagerar medarbetare i arbetet och skapar därigenom ett positivt klimat i de organisationer du arbetar i.
En verksamhetsutvecklare kan ha flera roller, alltifrån att stödja en organisations strategiarbete med expertkompetens till att operativt leda processförbättringsarbete på olika nivåer. I dina arbetsuppgifter som verksamhetsutvecklare kommer du också att kunna ansvara för eller medverka i utveckling av en organisations hela system för kvalitet och hållbarhet. I din framtida yrkesroll kommer du att använda flera olika tekniker beroende på produkt eller tjänsteområde. Utbildningen täcker därför in en rad olika områden och ger omfattande kunskap och praktisk erfarenhet så att du känner dig trygg i din framtida roll som verksamhetsutvecklare.
Utbildningen är platsförlagt på Campus Telge och anordnas av Södertälje Kommun i samverkan med flera partnerföretag och -organisationer. Inom utbildningens olika delkurser varvas föreläsningar med gruppövningar, seminarier, studiebesök, hemuppgifter och självstudier.
Efter genomgången utbildning kommer du att ha god kännedom om ett stort antal olika områden som t ex kvalitetssystem, LEAN, process- och projektledning, hållbarhet och arbetsmiljö. En del av utbildningen består av ”Lärande i Arbete” (LIA) som är en helt arbetsplatsförlagd kurs där du under handledning får använda och utveckla dina kunskaper i en befintlig organisation och samtidigt knyta värdefulla kontakter inför framtiden på arbetsmarknaden.
Utbildningens innehåll i korthet:
- Introduktion till yrkesrollen Verksamhetsutvecklare
- Kommunikation, pedagogik och möten
- Verksamhetens processer, flöden, organisation och system
- Kvalitetssystem för hållbara verksamheter
- Hållbarhet, miljö och klimat för hållbara verksamheter
- Arbetsmiljö för hållbara verksamheter
- Framgångsrikt leda en förändringsprocess
- LEAN och kvalitetsmetodik
- Projektledning
- LIA – Lärande i arbete
- Examensarbete
Efter utbildningen kan du arbeta som:
- Verksamhetsutvecklare
- Kvalitets- och processutvecklare
- Produktutvecklare
- Förbättrings- och förändringsledare
- Kvalitets- och hållbarhetssamordnare
- Processtödjare
- LEAN-koordinator
Kontakt
Totalt 305 poäng
Examensarbete → 35 p
Den studerande utvecklar sin förmåga till att planera, genomföra och sammanställa ett projekt inom yrket. Kursen ger de studerande möjlighet till fördjupning inom ett specifikt branschområde, där de kan visa på en djupare kännedom om yrkesspecifika problem och intressanta utvecklingstendenser.
Framgångsrikt leda en förändringsprocess → 25 p
Du lär dig stödja och coacha ledare och kritiska intressenter i organisationen för att de bättre ska kunna bidra till förändringsarbetet. Ger en färdighet att tillsammans med andra kunskaper i utbildningen kunna omformulera visioner och värderingar till faktiska beteenden. Du får förståelse vilka reaktioner förändring väcker hos de som omfattas av den, samt hur man strategiskt går tillväga med att hantera detta.
Introduktion till yrkesrollen Verksamhetsutvecklare → 5 p
De studerande efter ska genomförd kurs ska ha fått en övergripande bild av de olika områden som inbegrips inom verksamhetsutveckling. De ska
förstå vad som krävs av yrkesrollen samt kunna använda begrepp och terminologi på ett korrekt sätt.
Kommunikation, pedagogik och möten → 25 p
Du får redskap för att klara av att göra rapporter och muntliga presentationer på ett korrekt sätt, på både svenska och engelska, som krävs av yrkesrollen.
Du lär dig presentationsteknik, mötesplanering och hur man leder och genomför ett effektivt och stimulerande möte.
Kvalitetssystem för hållbara verksamheter → 15 p
Här får du lära dig att utveckla robusta och kvalitativa processer i en organisation. Du ska kunna ta en aktiv roll i att utforma en strategi och modell för att driva kvalitetsfrågor samt integrera kvalitet och hållbarhet i beslutsfattandet.
Lean och kvalitetsmetodik → 55 p
De studerande ska efter genomförd kurs ha kunskap om modern process- och verksamhetsutveckling med inriktning i första hand på de filosofier och principer som kommer från Toyotas Produktionssystem och Lean.
LIA- Lärande i arbete → 40 p
Du får tillämpa dina kunskaper inom området på plats på ett branschföretag och utveckla de kompetenser och färdigheter som kommer att behövas i det framtida yrkeslivet.
Du deltar i det dagliga arbetet och dess processer och får självständigt arbeta med att genomföra kvalitets- eller förändringsarbete.
Arbetsmiljö för hållbara verksamheter → 15 p
Målet med kursen är de studerande ska kunna ta hänsyn till och integrera arbetsmiljöfrågor när de planerar och genomför förändringsarbete för en verksamhet. Här får du grundkunskaper inom arbetsmiljö för en välmående och hållbar organisation.
Projektledning → 25 p
Du utvecklar en förmåga att skapa, leda och koordinera projekt i olika typer av organisationer och sammanhang inom privat, offentlig och ideell sektor. Kursen innehåller både teoretiska och praktiska moment. Fokus på kopplingen mellan modeller, verktyg och analyser, samt grupprocesser, ledarskap och innovation.
Verksamhetens processer, flöden, organisation och system → 35 p
Du får förutsättningar att förstå den framtida verksamhetens relation till sina kunder och leverantörer, hur det påverkar processer och upplevd kvalitet. Få förståelse för skillnaden mellan huvudprocesser och stödprocesser. Förstå grundläggande ekonomiska begrepp,
försörjningskedjor och värdeflöden.
Hållbarhet, miljö och klimat för hållbara verksamheter → 30 p
I denna kurs får du lära dig att bidra till att utveckla processer för hållbar utveckling i en organisation, ta en aktiv roll i att utforma en strategi och modell för att driva hållbarhetsfrågor utifrån ett helhetsperspektiv, inklusive miljö- och klimatrelaterade frågor samt integrera hållbarhet i beslutsfattandet. Du får också lära dig de globala målen och Agenda 2030.
Förkunskapskrav
För grundläggande behörighet till alla yrkeshögskolans utbildningar krävs att du uppfyller något av dessa krav:
- Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- Du har ett slutbetyg som uppfyller behörighetskraven enligt då gällande regler
- Du har äldre svenska betyg, eller annan svensk utbildning, exempelvis folkhögskola som uppfyller kraven ovan
- Du har utländsk gymnasieutbildning som motsvarar kraven i punkt 1-3
- Du har andra erfarenheter ifrån exempelvis arbetslivet och utbildning som kan motsvara kraven ovan
Mer information om behörighet finns på www.yrkeshogskolan.se
Observera att i grundläggande behörighet till yrkeshögskolan ingår godkända betyg i någon av kurserna Svenska1/Svenska A/Svenska 1 som andra språk/Svenska A som andraspråk eller motsvarande kunskaper och Engelska 5/Engelska A eller motsvarande kunskaper.
Särskild behörighet
Kurser
För att vara fullt behörig till denna utbildning krävs utöver grundläggande behörighet att du har följande betyg i de denna kurs:
- Lägst betyg E/3/G i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Eller kunskaper/erfarenheter som motsvarar dessa kurser som du kan styrka.
Yrkeserfarenhet – undertecknat intyg från arbetsgivare
För att vara fullt behörig krävs även att du har dokumenterad yrkeserfarenhet:
- Dokumenterad yrkeslivserfarenhet motsvarande minst två års heltidsarbete, varav minst sex månader skall vara sammanhängande. Yrkeserfarenheten kan vara från teknik/tillverkning eller tjänstesektor eller offentlig sektor.
Du MÅSTE styrka din yrkeserfarenhet med ett undertecknat intyg från din dåvarande arbetsgivare. Det räcker med ett arbetsgivarintyg.
Vill du använda dina erfarenheter från tidigare arbete för att visa på annan behörighet än just yrkeserfarenhet kan det behövas ett tjänstgöringsintyg.
Du kan även bli behörig genom motsvarande kompetens som du fått på annat sätt. Även detta måste då styrkas.
Formulär för kompetenskartläggning
Om du vill visa att du är behörig genom erfarenheter som motsvarar behörighetskraven till utbildningen kan du använda ett formulär.
Formuläret för kompetenskartläggning hittar du här.
Undantag från behörighetsregler
För den som inte uppfyller ett eller flera av behörighetskraven kan det finnas möjlighet att göra avsteg från dessa enligt den så kallade 20% regeln, paragraf 4§ i förordningen(2009:130) om yrkeshögskolan. Det vill säga högst 20% kan antas till en yrkeshögskoleutbildning trots att de inte uppfyller behörighetskraven. Möjligheten att bli antagen är då mindre än om en sökande uppfyller behörighetskraven. Ansöker du enligt 20% regeln är det viktigt att du informerar oss om det innan du ansöker så att vi kan handlägga din ansökan på ett korrekt vis.
Samtliga betygsdokument, tjänstgöringsintyg och övriga meriter bifogas i webbansökan.
Vi tar ej emot papperskopior per post, utan hänvisar till bifoga dokumentfunktionen i ansökan. Skulle du av någon anledning inte ha möjlighet att göra det får du kontakta oss på Campus Telge.
Vi har ej åtkomst till betygsdatabasen som www.antagning.se använder. Vi godkänner inte heller utskrifter av betyg därifrån, utan det måste vara en inskannad betygskopia som är underskriven av en rektor eller annan ansvarig person.
Antagningsprov
Urval
Om antalet sökande till utbildningen överstiger antalet utbildningsplatser kommer ett urval att ske. Där rangordnas sökande enligt poäng som ges efter vissa kriterier. Det som ger urvalspoäng till denna utbildning är;
- Särskilt prov – Du ombeds genomföra ett särskilt prov för att visa hur väl du kommer att kunna tillgodogöra dig utbildningen
- Yrkeserfarenhet – Om du har dokumenterad yrkeserfarenhet är det mycket viktigt att denna bifogas till ansökan, annars kan du gå miste om urvalspoäng och därmed din plats.