Hösten 2021 startar Yrkeshögskolan i Södertälje en ny omgång av vår utbildning till Logistiker, med ökat fokus på hållbarhet och miljö.
Ansökan är stängd!
Logistik är en strategiskt viktig konkurrensfaktor som blir allt vanligare för att samordna investeringar och aktiviteter. Logistik handlar om styrning av varuflöden, transporter, lagring, förpackning och de därtill kopplade informationssystemen. Det är något som berör alla företag och har stor betydelse för framtiden vid sidan av utbyggnaden av infrastrukturen. Jobben som utbildad Logistiker finns inom en stor mängd olika branscher. Efterfrågan ökar snabbt p.g.a. företagens krav på effektiv och lönsam logistik samt kommande pensions-avgångar.
Nya handelsmönster har också förändrat och intensifierat de traditionella logistikflödena. Överallt växer nya logistikcenter och nya transportnav växer fram på flera platser i landet.
Vidare läggs allt större vikt på miljö och hållbarhet som även det påverkar det traditionella sättet att se på transporter. Som logistiker idag måste man ha grundkunskaperna och vara beredd att ta sig an sitt arbete med öppet sinne och gilla att arbeta i en värld som hela tiden utvecklas.
Branschen har idag svårt att hitta rätt kompetens och det är framför allt logistikkunskaper på operativ nivå som efterfrågas.
”Inom Scanias logistik i Södertälje ser vi flera möjligheter i denna utbildning. Dels möjligheten att kunna rekrytera logistiker till våra tjänstemannaorganisationer. Dels är det en väg för våra anställda att vidareutvecklas inom kompetensområdet logistik.”Samuel Suderbys, fabrikschef Scanias logistikcenter i Sverige.
Efter avslutad utbildning kommer du ha de kunskaper som krävs för att ha en koordinerande och ledande roll i en logistikverksamhet. Du kommer aktivt och självständigt kunna medverka i att analysera och arbeta fram effektiva lösningar utifrån det egna företagets mål men även utifrån kundens behov och önskemål. Utbildningen fokuserar på strategi och ledarskap med inriktning mot logistik.
Kunskaperna förankras praktiskt genom Lärande i arbete (LIA) i verkliga lägen på logistikföretag. Cirka en fjärdedel av utbildningen utgörs av LIA, som kan utföras på företag över hela Sverige, men företaget och schemat måste vara godkänt av ansvariga för utbildningen.
Utbildningen till logistiker bedrivs i Södertäljeområdet, som bland annat kännetecknas av att ha ett stort material- och varuflöde och en bra tillgång till logistikinfrastruktur med bland annat två europamotorvägar, tre järnvägar och ett hamnområde som alla möts i närområdet.
Kontakt
Mikael Grennard
Huvudlärare Logistik, Marknadsföring och kommunikations ansvarig
Tel: 08-523 068 51
E-post
Totalt 400 poäng
Ladda ner kursplan (pdf)
Arbetsledning, arbetsrätt och arbetsmiljö → 15 p
Personalfrågor och regelverk inom arbetsrätt. Hantera grupper, konfliktlösning, arbetsmiljöproblem och olika arbetsrättsliga frågor.
Business English → 20 p
Färdigheter i affärsengelska för att hantera internationella relationer i olika affärskulturer. Kommunicera professionellt – skriftligt och muntligt.
Distributionslogistik → 15 p
Begrepp, teorier och modeller inom distributionslogistik.
Tillämpad analys, kalkyl och utformning av distributionslösningar i teori och praktik.
Examensarbete → 30 p
Tillämpa färdigheter i fördjupande sammanhang med tydlig koppling till yrkets samtliga delar. Analys och praktisk problemlösning.
Industriell ekonomi → 25 p
Sambandet mellan tekniska och ekonomiska frågor, företagsekonomiska begrepp, ekonomistyrning samt logistikflöden ut ett lönsamhetsperspektiv.
Introduktion → 5 p
Övergripande bild av logistikens områden. Förståelse för yrkesrollen och dess begrepp/terminologi. Studiebesök och gästföreläsningar ger insyn i branschen.
Juridik och transporträtt → 20 p
Helhetsbild över transporträtten, försäkring samt tullfrågor och samspelet mellan juridik och logistik.
Kvalitets- och miljöledning → 20 p
Förstå teorier och åtgärder inom systematiskt kvalitets-, miljö- och hållbarhetsarbete inom industri och transportsektorn.
LIA 1 → 50 p
Tillämpa dina kunskaper i praktiska arbetssituationer.
LIA 2 → 65 p
Fördjupa yrkeskunnande och knyta viktiga kontakter på arbetsmarknaden.
Projekt, kommunikation och ledarskap → 25 p
Projektformen som arbetssätt, lösa större problem och kommunicera lösningar relaterade till logistik samt bidra till en väl fungerande grupp. Att kunna agera som ledare.
Strategisk och operativ logistik → 20 p
Djupare förståelse för logistik. Kunskap om LEAN och andra metoder att arbeta med ständiga förbättringar.
Supply chain managment och flerpartslogistik → 20 p
Specialiserade kunskaper om logistiktjänster och hur de upphandlas. Att gå från traditionell till modern lagerstyrning med fokus på hela supply chain samt att kunna bedöma och motivera val av rätt styrmodell.
Tillämpad IT för logistiker → 20 p
Arbeta i de vanligaste datorprogrammen i branschen. Kompetens att välja rätt IT-stöd för den mest effektiva lösningen.
Tillämpat inköp och elektronisk handel → 20 p
Hur inköp påverkar företagets lönsamhet. Kunna bidra till att en e-handel blir lönsam och känna till moderna teorier och tankesätt inom inköp samt använda dessa i arbetet som logistiker.
Transportens Produktionsplattform → 20 p
Specialisering i godstransportsystemets uppbyggnad och struktur samt hur olika transportsätt påverkar bl.a. ekonomi och miljö.
Miljölogistik → 10 p
Kursen ger kunskaper om hur transporter påverkar vår miljö och klimatet i stort och vilka lagstiftningar som påverkar och reglerar dagens
transportlösningar. Fokus ligger på moderna metoder för hållbar logistik.
Förkunskapskrav
Behörig till Yrkeshögskolan är den som uppfyller något av följande krav:
- Har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
- Har ett slutbetyg som uppfyller behörighetskraven enligt då gällande regler.
- Har äldre svenska betyg, eller annan svensk utbildning, exempelvis folkhögskola som uppfyller kraven ovan.
- Har utländsk gymnasieutbildning som motsvarar kraven i punkt 1–3.
- Har andra erfarenheter från t.ex. arbetsliv och utbildning som kan motsvara kraven ovan.
Observera att i grundläggande behörighet till yrkeshögskolan ingår följande krav
Godkända betyg i i någon av kurserna:
- Svenska 1
- Svenska A
- Svenska 1 som andraspråk
- Svenska A som andraspråk
eller motsvarande kunskaper.
Godkänt betyg i någon av kurserna:
eller motsvarande kunskaper.
Mer information om behörighet finns på www.yrkeshogskolan.se
Särskild behörighet
1. Godkänt betyg i någon av kurserna
- Matematik 2a
- Matematik 2b
- Matematik 2c
- Matematik B
eller motsvarande kunskaper, exempelvis kurser i ekonomi, eller arbetslivserfarenhet från ekonomi
2. Godkänt betyg i en av kurserna
eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt. Yrkeserfarenhet kan ersätta detta krav.
Formulär för kompetenskartläggning
Om du vill visa att du är behörig genom erfarenheter som motsvarar behörighetskraven till utbildningen kan du använda ett formulär.
Formuläret för kompetenskartläggning hittar du här.
Undantag från behörighetsregler
För den som inte uppfyller ett eller flera av behörighetskraven kan det finnas möjlighet att göra avsteg från dessa enligt den så kallade 20% regeln, paragraf 4§ i förordningen(2009:130) om yrkeshögskolan. Det vill säga högst 20% kan antas till en yrkeshögskoleutbildning trots att de inte uppfyller behörighetskraven. Möjligheten att bli antagen är då mindre än om en sökande uppfyller behörighetskraven. Ansöker du enligt 20% regeln är det viktigt att du informerar oss om det innan du ansöker så att vi kan handlägga din ansökan på ett korrekt vis.
Ansökan är stängd!
Samtliga betygsdokument, tjänstgöringsintyg och övriga meriter bifogas i webbansökan.
Vi tar ej emot papperskopior per post, utan hänvisar till bifoga dokumentfunktionen i ansökan. Skulle du av någon anledning inte ha möjlighet att göra det får du kontakta oss på Campus Telge.
Vi har ej åtkomst till betygsdatabasen som www.antagning.se använder. Vi godkänner inte heller utskrifter av betyg därifrån, utan det måste vara en inskannad betygskopia som är underskriven av en rektor eller annan ansvarig person.