YH-utbildning i logistik – en väg till chefsyrket

Johan bild

”Det var en väg till chefsyrket” svarar Johan Falk Wadman på frågan om varför han valde den 2-åriga YH-utbildningen i logistik vid Campus Telge.

Vid 30 års ålder hade Johan redan en YH-utbildning till CNC-operatör bakom sig. Han hade jobbat i produktion hos en glasgrossist där han hade visst inofficiellt personalansvar. Sedan blev han erbjuden en tjänst som säljare på samma företag och fick möjlighet att arbeta mycket med representation och kundvård. Och visserligen handlade det mycket om att jobba med människor, något som Johan gärna gör. Men det gav inte något utrymme för att avancera vidare.

”Jag tycker om personalansvaret, att planera och strukturera en verksamhet och styra upp den, genomföra förbättringar” säger Johan.

Problemet var att det inte tycks finnas någon renodlad chefsutbildning. Då sökte Johan istället YH-utbildningen i logistik.

”Det var framför allt arbetsledningsinriktningen som lockade” säger Johan.

Själva utbildningen ser han inte som svår, men medger att det krävs disciplin för att ta sig igenom studierna. Han har även läst företagsekonomi på högskolenivå men känner inte att YH-utbildningar behöver vara mindre krävande.

”Man kanske får jobba lite extra ibland för att få bra betyg, men annars är det ganska lagom” lyder omdömet.

Eftersom han bor en bit bort blir det till att pendla. Men tiden på bussen använder han till att läsa kurslitteraturen. De tre föreläsningarna per vecka som ingår i de teoretiska studierna är inte obligatoriska, vilket han tycker är bra, även om han själv brukar delta.

Utöver den teoretiska biten förekommer även ett antal veckors praktik. Under januari 2016 blir det 16 veckors praktik. Johan har valt att göra sin praktik i Thailand, något som kräver rätt mycket planering rörande allt från boende och vaccinationer till diskussioner om finansiering med CSN.

Sedan blir det till att söka sig tillbaka in på arbetsmarknaden igen.

”Jag har funderat på att söka mig tillbaka till glasbranschen igen. Eller så blir jag kvar i Thailand och etablerar mig där. Men oavsett vad som händer sedan så blir det ändå kul att pröva på att jobba där under praktiken, att lära sig en ny kultur. Och det är en bra erfarenhet att ha med sig” säger Johan.

Men en sak är säker: han vill ha en arbetsledande roll efter utbildningen.

”Jag gillar det här med att ha många bollar i luften, många telefonsamtal och mejl, att det händer saker hela tiden” förklarar Johan.

Även om det är flera deltagare som uttryckt att de sökt YH-utbildningen i logistik för att de vill bli chef, så har de flesta ändå valt utbildningen för att det handlar om logistik och inte för att de vill bli chefer. Logistik är ju brett och kan därför ses som användbart på många arbetsplatser.

Och för den som ändå vill jobba i en arbetsledande funktion menar Johan att det är bra om man har viss arbetslivserfarenhet.

”Det kan vara svårt att komma direkt från gymnasiet och vilja ha personalansvar. Då är det bättre om man varit ute i arbetslivet ett tag innan man satsar på det spåret”, avslutar han.

Text: Emma Bayne