Jaqueline – blivande sjuksköterska med driv och initiativ

IMG_1159_500_WIDE

– Det är jätteroligt med fysiologi, hur allt hänger ihop, hur kroppen fungerar!

Det märks att Jaqueline de Souza Gonsalez har valt rätt i att utbilda sig till sjuksköterska, hennes entusiasm går inte att ta miste på när jag frågar vad hon tycker är roligast på sjuksköterskeprogrammet.

Efter att ha jobbat som personlig assistent i fem år funderade Jaqueline på att utbilda sig inom antingen fysioterapi eller till sjuksköterska. Hon sökte båda utbildningarna men kom in på sjuksköterskeprogrammet först och valde då det. Det är framför allt kontakten med människor och möjligheten att hjälpa människor som gjorde att hon identifierade sig med yrken inom vårdområdet.

Jaqueline har valt att läsa till sjuksköterska på distans vid Högskolan i Dalarna, men hon bor i Södertälje. Studierna innebär att man måste vara på plats i Falun flera gånger per termin och den verksamhetsförlagda undervisningen (VFU) måste göras i Dalarnas län. Men som tur är så kan tentor göras på närmaste lärcentrum, något som underlättar för Jaqueline och andra som inte bor i närheten av högskolan.

– Det betyder jättemycket! Det är bekvämt, jag behöver inte åka tre och en halv timme till Falun. På Campus Telge är det en lugn miljö, trevlig personal och bra bemötande.

Jaqueline kombinerar jobb och studier, något som är vanligt bland distansstudenter. Innan hon började studera jobbade hon heltid, men nu jobbar hon omkring 75–80 procent istället, resten av tiden läggs på studier.

– Som tur är så har jag en flexibel arbetsgivare som stöttar mig i det jag gör och som gör det möjligt för mig att anpassa jobbet efter studierna, poängterar Jaqueline och tillägger att utan en flexibel arbetsgivare hade det varit oerhört svårt att kombinera jobb och studier.

Bara valet att läsa på distans är krävande i sig själv och kraven som ställs på distansstudenter är precis lika stora som på de som läser på själva lärosätet. Det är dock inte något problem för Jaqueline.

– Jag är en person som tar initiativ i allt strukturerar upp min tid. Man måste ha disciplin, det fungerar inte annars.

Text och bild: Emma Bayne