Ett nytt sätt att se världen – Linnea gör VFU i Bolivia

OBS! Texten publicerad första gången 9 september 2014

2014-09-05_linnea_nilsson_003_CROP_001_500-WIDE

”Det här är något jag inte gjort förut, jag har börjat få resfeber!”

Linnea Nilsson från Stockholm, som läser socionomprogrammet vid Högskolan i Gävle, ska göra sin femte termin i form av verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Och det är en lite ovanligare form av VFU hon kommer göra – i Bolivia.

I slutet av september bär det av och hon kommer sannolikt tillbaka först i januari.

”Jag vill ju vara kvar så länge som möjligt” säger Linnea, som dock inte kommer jobba över jul-nyår.

VFU i Bolivia är en specialitet som just erbjuds socionom-studenterna vid Högskolan i Gävle. En tidigare student vid programmet åkte ner och började jobba i Bolivia och har blivit kvar. Sedan omkring tio år tillbaka genomförs Project Horizon, utanför staden Cochabamba. Projektet hjälper den fattigaste delen av befolkningen med skola, vård och omsorg med målet att de ska bli självförsörjande.

Redan i februari hade klassen ett möte inför den kommande praktikperioden. Linnea har bland annat gjort en intervju som organisatörerna anordnar för att veta att den som söker sig till Bolivia verkligen kommer att klara sin praktik och få det ut av resan.

”De frågade bland annat om man sett fattigdom och hur man ställde sig till det. Det viktigaste var att den som sökte verkligen brann för det här och att man kan ta seden dit man kommer.”

Och det kan inte råda någon tvekan om att Linnea är rätt person för uppdraget. Ända sedan hon var liten har hon varit nyfiken på att göra en volontärresa till Sydamerika. Och redan under gymnasietiden fick hon upp ögonen för socionomyrket.

”När jag hörde om detta kände jag att polletten föll på plats och att inte ta chansen nu kändes så overkligt” tillägger hon.

Men det är mycket ska förberedas: förutom vaccination och lägenhetsuthyrning så har Linnea letat fram spanskaböcker och tittat på flera Disneyfilmer för att fräscha upp sina kunskaper från gymnasietiden.

Men det krävdes ändå lite betänketid innan hon i somras bokade resan. Det är ett stort steg att åka iväg flera månader till andra sidan jordklotet, till en helt annan kultur. Lite kontinuitet i vardagen kommer hon ändå få. Linnea, som håller på med boxning på fritiden har fått kontakt med en kickboxningsklubb i Bolivia, så nu kan hon fortsätta sitt fritidsintresse även under praktiken.

Samtidigt är det en ovärderlig erfarenhet som väntar Linnea när hon åker iväg.

”Det är intressant att se att alla människor har vissa gemensamma behov av att till exempel umgås. Det är en trygghet.”

Det går att följa Linneas VFU i Bolivia på bloggen xxx: länk här

Text och bild: Emma Bayne